A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа
"Міський центр професійного розвитку
педагогічних працівників"
Новодністровської міської ради

Єдиний скарб у тебе – рідна мова...

Дата: 11.08.2022 13:02
Кількість переглядів: 55

Єдиний скарб у тебе – рідна мова

Заклятий для сусіднього хижацтва.

Вона твого життя міцна основа,

Певніша над усі скарби багатства

П. Куліш

     У дні, коли тепло і сонце сприймається, як відпочинок і радість життя, ми з шанувальниками рідного слова, учасниками розмовного клубу  вивчали рідну нашу мову. Так, саме вивчали, бо вони приїхали до нашого міста зі сходу України, їм важко було і розмовляти, і читати, і міркувати, але було велике  бажання вчитися …

     Метою  занять учителя української мови і літератури Шиманської Наталії Володимирівни, учителя вищої категорії, учителя -методиста,  було довести до аудиторії красу і багатство української мови, розвивати мовлення, збагачувати словниковий запас та розуміння краси рідної мови і необхідності її для нашого життя.  Учителем проведено вивчення  двох тем «Подорожі. Міста України» та «Основні риси характеру людини. Прикметники» 

    Робота  у розмовному клубі « З Україною в серці» розпочалася із подорожі Україною і  її містами. В очах  учасників сум, сльози ,  адже  запропонована  подорож ,то страшне горе. Ця подорож дала змогу всім знову побачити українські гарні затишні міста, які  буяли цвітом і щасливим дитячим сміхом, а зараз пахнуть димом від загарбницьких ракет.

      Тема «Основні риси характеру людини. Прикметники»  була насичена тренінгами, лінгвістичними іграми, іграми вправами на розуміння характеру, а «Кошик для сміття»  зібрав у себе страх хвилювання, невпевненість і війну. Об’єднало всіх учасників  велике бажання вільно володіти рідною мовою, тому сенкан про мову, війну і Перемогу всі складали з великим задоволенням. Для емоційного розвантаження та налаштуванням на роботу використовували гру з тактильними сенсорними м’ячами. На заняттях розглядали емоційні  реакції та алгоритм послідовних дій в екстримальних ситуаціях. Ознайомлювалися з практичними порадами як діяти при появі агресїї, страху, паніки, рухового порушення, нервового тремтіння та плачу іншої людини.

    Сьогодні кожен із нас  усвідомлює, що саме мова розчулює, закликає до боротьби, клекоче у ненависті до зла, несправедливості, насильства.

     Тож бережімо красу і чистоту рідної мови. Нехай наповнює вона наші душі багатством та духовністю. Такими думками завершили  заняття учасники розмовного клубу..


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень