A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа
"Міський центр професійного розвитку
педагогічних працівників"
Новодністровської міської ради

Мова -це наш захист!

Дата: 07.07.2022 12:07
Кількість переглядів: 51

Як гул століть, як шум віків,

Як бурі подих – рідна мова,

Вишневих ніжність пелюстків,

Сурма походу світанкова,

Неволі стогін, волі спів,

Життя духовного основа.

М. Рильський

 

Знати мову своєї країни не просто важливо, а необхідно, адже мову можна розцінювати як зброю, особливо під час війни. Мова – це наш захист. Мова – це нитка нашої ідентичності, нашої території. Кордони між державами створюються не тільки бар’єрами чи зведеними стінами. Кордони між державами створюються і мовами, і культурами, і національною самобутністю. Усе це мають нарешті усвідомити ті люди, хто ще цього не зробив.

Під час роботи в розмовному клубі «З Україною в серці» вчитель української мови і літератури Новодністровського ЗЗСО ІІ-ІІІ ступенів Даниленко Оксана Володимирівна, спеціаліст ІІ категорії» намагалася створити в аудиторії  атмосферу доброти, довіри, взаємодопомоги для того, щоб  внутрішньо переміщені особи почувалися природно й комфортно та для їх адаптації в україномовному середовищі. Вона закликала російськомовних співвітчизників не боятися починати говорити українською мовою, навіть із помилками, адже завжди знайдуться ті, хто зможе допомогти.

Під час занять на теми «Природа» та «Моя сім’я» учасники мали можливість збагатити свій словниковий запас, ознайомитися з особливостями правильної вимови, потренуватися в редагуванні типових суржикових конструкцій, отримати поради з граматики, культури мовлення тощо.

Педагог намагалася підтримали наших учасників розмовного клубу «З Україною в серці» у подоланні мовного та психологічного бар’єрів та виробити мовну стійкість у робочому та повсякденному спілкуванні.


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень